divendres, 16 de gener del 2015

LA PISTA DE LA SOCIETAT DIADEMA EN PERILL

Fa uns mesos que el conflicte que viu la Societat Diadema amb la seva pista a l’aire lliure ha arribat a una situació complicada i complexa. Davant les denúncies reiterades des de fa molts anys d’un únic veí de la zona pel soroll que suposodament s’hi fa, l’Ajuntament finalment va emetre un decret on la pista havia de romandre tancada exceptuant les activitats més consolidades de la Festa Major, com són el ball després de la Tapatum, el ball de Festa Major i l’esbart. Ara però i segons comenta la Junta de la Diadema, l’Ajuntament es podria fer enrere i deixar que s’hi fessin altres activitats, malgrat que el decret segueix en peu i no  hi ha hagut cap notificació oficial. 

Història d’un despropòsit
El conflicte ve de lluny i és que fa molts anys que la Diadema es troba amb un problema de difícil solució. Un dels veïns de la pista ha presentat multitud de queixes, denúncies i trucades a la Policia Local cada cop que a la pista se celebren actes, més enllà de concerts o música a la nit. Des de la Diadema s’ha intentat fer tot el possible per minimitzar unes molèsties, com la insonorització de certa zona o la instal·lació de limitadors de so, però no han aconseguit cap fet positiu, alhora que l'Ajuntament limitava les activitats que s'hi realitzaven amb mesures com ara retallar els horaris. Així hi ha una primera reunió amb l’Ajuntament a començaments d'estiu on la proposta principal era la d'intentar trobar alguna solució. L'Ajuntament els comunica que els festivals de fi de curs de patinatge i d'un gimnàs, que es realitzen cada any dins de la Festa Major, es podran fer a la pista, però els assajos es canviaran al poliesportiu. Posteriorment la Diadema es troba amb la sorpresa de la publicació del polèmic decret d'alcaldia i la prohibició de la realització d'aquests dos actes de Festa Major a la pista. Des de la Junta es creu que tot això ve donat per una possible denúncia judicial que desconeixen. A més, l’Ajuntament també assegura que la pista no té llicència d’activitats, malgrat això seria una greu errada per part de la institució, ja que mai n’hauria tingut. A més des de la Junta denuncien que han intentat fer aquest tràmit i que s’han posat traves des dels tècnics de l’Ajuntament. 

Reacció popular
La reacció no es va fer esperar i la Societat Diadema va decidir tirar endavant dues maneres de protesta, per una banda interposant un contenciós administratiu contra el decret i per l’altre amb la mobilització popular fent una recollida de signatures. En el primer cas, el contenciós haurà de sortir en les properes setmanes i serà qui dirimirà cap a on va finalment el conflicte amb l’Ajuntament. D’altra banda, la Societat mitjançant els fulls de signatures ha recollit més de 1300 signatures de persones arreu del poble. 

Segons la Junta, aquesta pressió de la Diadema ha fet que l’Ajuntament moderés la posició i de paraula reconegués que es podrien seguir fent activitats a la pista de la Diadema. Així també, s’ha de signar una addenda del conveni a cinc anys entre l’entitat i l’Ajuntament on es demanen dos dies d’utilització de la pista, cosa que entra en contradicció amb el decret d'alcaldia. De totes maneres el decret segueix en peu i no hi ha hagut cap rectificació oficial de part de l’Ajuntament. 

En defensa de les entitats
La Diadema és una entitat que l’any vinent farà els 100 anys i la pista funciona des dels anys 50. Com sabem, tant la pista com la resta d’espais de l’entitat són utilitzats freqüentment per diferents i variades entitats que utilitzen les infraestructures en un poble ple de mancances en aquest sentit. És per això que des de la CUP donem suport a la Societat Coral Diadema Corberenca per a que pugui seguir utilitzant la pista per les seves activitats i les de d'altres entitats. Pensem que s'ha de preservar el valuós bé col·lectiu que signifiquen les associacions, les seves activitats i la xarxa que generen entre elles gràcies a entitats tant emblemàtiques i centrals com la Diadema. L'associacionisme actiu és el millor garant de la cultura popular, l'oci local i no consumista, l'esport de base, l'autoorganització i la cohesió social. 

En primer lloc entenem que el conflicte és entre la Societat Diadema (que és un patrimoni col.lectiu) i un únic veí de la zona. Així doncs i tractant-se d’un conflicte minoritari pensem que no es pot caure en l’error de maximitzar un problema derivat de la dificultat d’una persona per viure en societat, que no pels esforços que es fan des de l’entitat per tal que la utilització de la pista sigui el menys molesta pel veïnat. 

En segon lloc, denunciem la feblesa de la gestió que ha dut a terme l'Ajuntament a l'hora de defensar les entitats i les males maneres amb què ha portat aquest assumpte. Ha enganyat, ha actuat de manera opaca i autoritària. Així, ha perjudicat a diverses entitats, per tant els seus membres i de retruc a la societat corberenca en general.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada